Activiteit: Lezing “Planten en Insecten : voor elkaar geschapen ?!”

  • Natuur Natuur

Beschrijving

Lezing “Planten en Insecten : voor elkaar geschapen ?!” Op woensdag 20 mei 2020 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de relatie tussen planten en insecten. De lezing wordt verzorgd door de heer Rini Kerstens.

Datum 20-05-2020
Tijd 20:00
Leeftijd 12-18, 18-65, 65+
Kosten €0,00
Locatie Gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC 1, 5271GC Sint-Michielsgestel
Max. aantal deelnemers Ongelimiteerd

Lezing “Planten en Insecten : voor elkaar geschapen ?!”

Op woensdag 20 mei 2020 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de relatie tussen planten en insecten.
De lezing wordt verzorgd door de heer Rini Kerstens.
Op planten tref je vaak dieren aan. Dikwijls zijn die “op doorreis’, zijn het passanten. Maar veel beesten zijn daar niet zomaar, ze zijn daar met voor bedachten rade. Ze gebruiken de plant als voedsel of als jachtterrein. Voor andere soorten vormen planten de ideale smakelijke en beschermende omgeving voor hun ontwikkeling van ei tot volwassen dier. Een behoorlijk aantal planten biedt dieren ook een uitstekende overwinteringplaats.
De meeste van die dieren zijn insecten. Soms zien we het insect zelf, als larve of als volwassen dier, maar vaker nog de sporen die hun aanwezigheid heeft nagelaten. Duidelijke vraatsporen aan bladeren en knaaggangen in en onder de schors, maar ook meer subtiele, minder in het oog springende bewijzen van hun aanwezigheid. Bladrol vlinders en bladrol kevers, mineer vliegen en mineer motten, uiteenlopende galverwekkers. Hun werkzaamheden leiden, al dan niet in samenwerking met de plant, tot prachtige stukjes architectuur.
In veel gevallen zijn planten “slachtoffer” van deze insectenactiviteit, soms is het een kwestie van lijdzaam en zonder aantoonbaar nadeel gedogen.
Maar planten komen wel nadrukkelijk aan hun trekken in de relatie tussen bloemen en insecten. Daar profiteren ze beide. Energierijk voedsel in de vorm van nectar, eiwitrijke beloning via stuifmeel voor het insect. Kruisbestuiving voor de bloem, goede vruchten en kwalitatief uitstekende zaden voor de plant.
Zowel insecten als planten beschikken over een uitgebreid arsenaal aan trucs om deze relatie tot een succes te maken. Een fascinerend voorbeeld van “voor elkaar bestemd” zijn.

De lezing vind plaats in gemeenschapshuis Meander , Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.

Misbruik melden
Natuur 2

Organisatie: Natuurgroep Gestel

Meer informatie

Contactgegevens

Molenbergstaat 26, 5271CE Sint-Michielsgestel

Michel van de Langenberg
michel.langenberg@home.nl
0622432941

Google maps kaart