Beschrijving
In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. Sensoor de Landelijke Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1200 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.
Sensoor streeft naar een samenleving waarin écht luisteren naar elkaar, met aandacht en zonder oordeel, vanzelfsprekend is.
Luisteren is een kunst! – Sensoor de Landelijke Luisterlijn Den Boschzoekt vrijwilligers
Wie wij zoeken
Je hebt oprecht interesse in een ander, je spreekt geen oordelen uit en je hebt een open houding. Je staat momenteel stabiel in het leven en je wilt je graag verder ontwikkelen op het gebied van luisterkunst en gespreksvoering. Want er wordt jou veel toevertrouwd als vrijwilliger bij Sensoor. Soms onderwerpen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Geen makkelijk maar zeker ook geen saai werk. Ieder gesprek is anders.
Voel je je aangesproken? Dan maken we graag kennis met je!
Wat wij vragen
Werken bij Sensoor vraagt om ruimte in je hoofd, hart en agenda. Je draait ongeveer een dienst per week van gemiddeld vier uur. De diensten kun je zelf inplannen. Eens per maand luister je 's nachts naar mensen die de slaap niet kunnen vatten. De nachtdienst vraagt natuurlijk meer van je dan een dagdienst. Toch zijn het juist de verhalen in de nacht die dit werk speciaal maken. Behalve voor de telefonische hulpdienst, zoekt een aantal Sensoorlocaties ook vrijwilligers voor de chat- en e-mailhulp. Voor je aan de slag gaat, krijg je een gedegen Sensoortraining die verplicht is. Daarnaast is er maandelijks een leerzame groeps- en trainingsbijeenkomst waar je aanwezigheid en inzet wordt verwacht.
Sensoor streeft naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren. Dit is mede vanwege de investering in training en begeleiding.
Op alle locaties zijn thuiswerkmogelijkheden bespreekbaar. Echter is het hierbij wel belangrijk dat je over een passende, afgesloten ruimte beschikt om het werk thuis mogelijk te maken.
Wat wij bieden
Intensief, maar verrijkend en zinvol. Dat is hoe de meeste vrijwilligers hun werk ervaren. Het geeft veel voldoening om iets voor een ander te kunnen betekenen. Wat minstens zo belangrijk is, is dat je door het vrijwilligerswerk zelf veel kunt leren, het verrijkt je als mens.
Gedegen training en begeleiding
Voor je aan de slag gaat, krijg je een training. De training bestaat uit 12 tot 14 modules (in totaal ca. 32 - 40 uur training verdeeld over 14 weken). Tijdens de training wordt je ook in de praktijk begeleid door een ervaren vrijwilliger. Gedurende het opleidingstraject zijn er een paar momenten waarop we samen bekijken of het werk en de organisatie echt bij je passen. Na het afsluiten van de training ga je zelfstandig aan de slag op de voor jou dichtstbijzijnde sensoorlocatie. Ook daarna krijg je trainingen en persoonlijke begeleiding. Omdat we met de trainingen stevig investeren in onze vrijwilligers, streven we in principe naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren.
Goed geregeld!
Sensoor organiseert haar vrijwilligerswerk op een succesvolle en aantrekkelijke manier. Hier zijn wij trots op. Een aantal Sensoorlocaties zijn een door Calibris erkend leerbedrijf en de training is SPEN-gecertificeerd: de training van vrijwilligers voldoet aan de certificatie-eisen van Stichting Permanente Educatie Nederland. Je kunt na het goed doorlopen van de training dan ook een certificaat ontvangen. Dit kun je gebruiken bij sollicitaties en om vrijstelling te krijgen van studiepunten voor bepaalde opleidingen. Je onkosten worden vergoed en een WA-verzekering wordt afgesloten.De training start tweemaal per jaar, te weten in februari en augustus. Je kan je aanmelden via de site https://www.sensoor.nl/ik-wil-helpen/als-vrijwilliger.html