MENU

Onze cursuscoördinator en ondersteuning Lia gaat met pensioen.
11 juni a.s. is haar laatste werkdag bij Bint

Lia Bik-Foolen, cursuscoördinator en ondersteuning met pensioen!

6-juni-2024

Lia: ‘Op het moment van dit interview (25 april) werk ik er op de kop af 21 jaar! Toen ik begon waren we met z’n drieën; Paul vd Brand, Gerrit vd Heijden en ik. Oorspronkelijk kwam ik uit de verpleging, via een integratieproject ben ik bij Cult 2000 (later Partis) terechtgekomen. Cursusplanning, vrijwilligers en secretariaat vielen onder mijn hoede. Paul was de coördinator van het geheel en Gerrit beheerder.
Het was heel klein, we droegen met z’n drieën de verantwoordelijkheid en voelden ons erg verbonden met elkaar en de vrijwilligers. Sommige mensen dachten zelfs dat Paul en ik getrouwd waren, dan vroegen ze of mijn man er ook was! Een paar jaar later fuseerden wij met Jongerencentrum Impuls en kwamen er drie teamleden bij. 
De boerderij is lange tijd onze locatie geweest. Zo’n eigen locatie geeft heel veel ruimte, het contact met de cursisten, docenten en vrijwilligers was heel laagdrempelig, om half 11 stond standaard de koffie klaar. Iedereen kende elkaar. 
De expositie van cursistenwerken was naast de ‘open dag’ en het evenement ‘3 in 1’ een jaarlijks terugkerend, leuk evenement. Docenten richtten het samen met vrijwilligers in. Vele cursistenwerken werden getoond. Met trots en soms schroom werd een gecreëerd eigen werk getoond, ieder deed dat op z’n eigen manier en dat mocht gezien worden. Juist dat laagdrempelige was zo waardevol. 

In 2016 fuseerde Partis, met Stichting Welzijn Ouderen en Steunpunt Mantelzorg tot Bint welzijn en nu heb ik inmiddels 22 collega’s! De organisatie is natuurlijk veranderd. Er is een nieuwe groep vrijwilligers die meer projectgericht is en ik heb nu meer contact met allerlei verschillende doelgroepen. 
In Meander ben je nooit alleen aan het werk, dat geeft een heel fijn gevoel. Samenwerken met de mensen van Meander, de gemeente en de bieb is echt een toegevoegde waarde.
Mijn eigen werk is qua basistaken niet zoveel veranderd, de uitvoering en invulling zijn met de tijd meegegroeid. Naast de basis die ik van Paul meekreeg heb ik veel zelf uitgezocht, opgezet en uitgebouwd. Heldere communicatie naar cursisten en docenten toe is heel belangrijk. Ik heb de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoe ik iets ga doen. Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar het improviseren en het maatwerk leveren, geeft de meeste voldoening. Mensen die wat kwetsbaarder zijn en minder in een groep passen, kunnen vaak wel meedoen met een cursus waar ieder met z’n eigen werk bezig is en je ondertussen wat kunt kletsen. We zijn tenslotte een sociale instelling en zijn er voor het welzijn van mensen. 
Na 13 juni ga ik eerst eens ervaren hoe het voelt om geen verplichtingen meer te hebben en voor niks te hoeven zorgen. Alles ligt nog open!’