MENU

Valpreventie SMG

Bewegen draagt bij aan verlagen valrisico voor senioren. 

“In Nederland valt iedere 5 minuten een 65-plusser dusdanig dat
behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis noodzakelijk is."

Waarom valpreventie belangrijk is
Vallen is een veelvoorkomend probleem, vooral onder senioren, en kan leiden tot ernstige verwondingen, verminderde mobiliteit en zelfs een vermindering van de levenskwaliteit. Iemand die eenmaal is gevallen, is vaak bang dat dit nog een keer gebeurt. Deze angst voor vallen kan leiden tot verminderde fysieke activiteit, wat weer een negatieve invloed heeft op de algehele gezondheid en mobiliteit. Dat zorgt ervoor dat men bijvoorbeeld niet meer naar de kaartclub, koffie-inloop, of de vriend(in) drie straten verderop gaat.

Heeft u mobiliteitsproblemen, bent u wel eens gevallen, of bent u bang om te vallen?

Dan hebben we goed nieuws: veel vallen kunnen voorkomen worden door bewust te zijn van de risico’s en het volgen van een valpreventie programma.

Valpreventie voor wie?
Het toenemende aantal 65-plussers vraagt om meer aandacht voor zelfredzaamheid en vitaliteit voor deze groep. De komende jaren gaat het aantal 65-plussers met een verhoogd valrisico stijgen. Elke 5 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. De vraag naar aanbod rondom valpreventie wordt steeds meer, mede ook omdat ouderen langer thuis blijven wonen.  Valpreventie is daarom gericht op zelfstandig thuiswonende senioren vanaf 65 jaar.

Wat is valpreventie
Valpreventie is het verminderen of voorkomen van valongelukken bij senioren door risicofactoren te behandelen of aan te passen. Dit doen we in de gemeente Sint-Michielsgestel o.a. door:

·       Te screenen op valrisico, met behulp van de Valrisicotest, SMARTfloor en Vitaliteitsdagen.
Klik hier voor meer informatie.

·       Het inzetten van valinterventies programma’s.
Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden voor een valpreventie programma.

 

 

 

Inspiratie (filmpjes) 

-        Ervaringsdeskundige

-        Hoe kan je een val voorkomen?

-        Tips om een val te voorkomen!

Vragen?

Bij vragen over valpreventie kunt u contact opnemen met buurtsportcoach Dave van Veghel d.vveghel@bintwelzijn.nl of buurtsportcoach Roos van Boxtel r.vboxtel@bintwelzijn.nl of bel naar het kantoor van Bint Welzijn 073-5515432.

Voor organisaties

Wilt u ook aan de slag gaan met het thema valpreventie en/of wilt u vrijblijvend de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op met Dave van Veghel via d.vveghel@bintwelzijn.nl / 06-39113022